دوره آشنایی با اصول پایان نامه نویسی
موسسه آموزش عالی فاطمیه از تاریخ 1402/11/05 تا 1402/03/09 در روزهای سه شنبه هر هفته، دوره عملی«آشنایی با اصول پایان نامه نویسی» را با حضور «حجه الاسلام والمسلمین دکتر وحید صداقت نیا»به منظور آشنایی با ابزارها، مهارتها و شیوه های صحیح پایاننامه نویسی،برای طلاب سطح 3 برگزار نمود.
استاد در این دوره به صورت کاربردی، تمامی مراحل پایان نامه نویسی از انتخاب موضوع تا تدوین نهایی پایاننامه را ارائه نمود.
یافتن یک مساله خوب پژوهشی، ویژگی های یک مساله پژوهشی، انتخاب استاد راهنما و مشاور مورد تأیید مرکز علمی، آشنایی کامل با شیوه نامه و دستور العمل اخذ و طی کردن فرایند پایان نامه نویسی، تهیه طرح اجمالی مشتمل بر موضوع، تبیین کوتاهی از آن، بیان پیشینه اجمالی و طرح سوالات اصلی و فرعی، بیان اجزاء اصلی تحقیقات پایانی در تحصیلات تکمیلی و نحوه مهارت جستجوی محتوای مورد نیاز از موارد مطرح شده در این دوره بود.
ایشان هدف از نگارش پایان نامه را تقویت مهارتهای روش تحقیق، نگارش علمی، سازماندهی، برنامهریزی و تجزیه و تحلیل منطقی دانست و بیان داشت: طلابی که دانش دینی را که در این مجموعه فرا میگیرند باید با تحقیق و پژوهش، سطح مهارتهای خود را برای کاربردی کردن علوم، افزایش دهند تا بتوانند حضور فعال و نقشآفرینی در خدمترسانی در حوزه مسائل دینی به مردم خصوصا جامعه بانوان داشته باشند.
وی با بیان این که موضوع پایان نامه میتواند موضوع محور، مسأله محور و یا متن محور باشد، عنوان داشت: قبل از نوشتن طرح باید مسأله را خوب تبیین کرد. وی افزود: در بیان مسأله باید به چیستی موضوع پرداخت، یعنی تمام متغیرهای عنوان موضوع بررسی و مشخص شودمکان و دامنه و وسعت پژوهش را روشن کرد. در این قسمت طلبه باید موضوع مورد مطالعه را همراه با اطلاعات زمینهای مستدل تعریف نموده، دلایل انتخاب موضوع و فواید ناشی از اجرای تحقیق و کاربرد آن را به روشنی توضیح دهد.
استاددر بخش دیگری از بیانات خود هدف از نوشتن طرح را اشاره کرد و طرح تحقیق را مانند نقشهی ساختمان خواند و فرمود: همانطور که برای ساخت یک بنای ساختمانی احتیاج به نقشه داریم و هر چه نقشه بهتر ترسیم شود ساختمان بهتری بنا می شود، تحقیق علمی نیز نیازمند به طرح تحقیق است هر چه طرح بهتر ترسیم شود قطعاً کار نهایی نیز کاملاً خوب و براساس استانداردهای علمی ارائه خواهد شد.
اقای صداقت نیا، یک جلسه را به بیان پیشینه تحقیق اختصاص داد و به ذکر تعریف پیشینه، فواید پیشینه، انواع پیشینه، طریقه به دست آوردن پیشینه پایان نامه و نحوه نوشتن پیشینه پرداخت.
سپس به بیان مباحث نظری و متن اصلی پایان نامه پرداخت و تصریح کرد: استناد به مراجع و منابع مورد استفاده در پژوهش و با هر شیوه و روش علمی از الزامات فعالیتهای پژوهشی است و در هر پژوهشی باید مشخص شود از چه منابعی استفاده شده است، منابع مورد استفاده باید معتبر، متقن، جامع، دست اوّل باشد واعتبار علمی داشته باشد یعنی استحکام لازم عملی را از جهت ادله و مستندات داشته باشد. ایشان به مطالب مفیدی در خصوص پاراگراف نویسی، ارجاع دهی مطالب، نوشتن نتیجه و فهرست منابع اشاره داشتند.
این دوره در طول یک ترم تحصیلی برای طلاب سطح سه رشته اخلاق و تفسیر برگزار گردید برخی از طلاب با کمک ایشان موضوع پایان نامه را انتخاب کرده و در حال تدوین پایان نامه خود هستند.