معاونت پژوهش موسسه آموزش عالی فاطمیه

نشست علمی پژوهشی، تحت عنوان: «بررسی مهارتهای ارتباطات کلامی در خانواده بر اساس سیره اهل بیت علیهم السلام »

شناسه خبر : 135560

1402/02/17

تعداد بازدید : 13

نشست علمی پژوهشی، تحت عنوان: «بررسی مهارتهای ارتباطات کلامی در خانواده بر اساس سیره اهل بیت علیهم السلام »
نشست علمی پژوهشی، تحت عنوان: «بررسی مهارتهای ارتباطات کلامی در خانواده بر اساس سیره اهل بیت علیهم السلام » در دو جلسه مورخ 1402/02/17 و 1402/02/24 با حضور کارشناس بحث، سرکار «خانم مشهدی» در سالن اجتماعات موسسه آموزش عالی فاطمیه کرمان برگزار گردید.

 

در ابتدای جلسه؛ استاد، خانواده را ستون اصلی و حیاتی‌ترین نهاد اجتماعی معرفی کرده و بیان داشت: دشمنان اسلام برای نابودش کردن اسلام و ایران روی کلمه مقدس خانواده سرمایه‌گذاری کرده و انگشت اشاره خود را به سمت زن خانواده برده‌اند چرا که زن از اهمیت زیادی در خانواده برخوردار است وظیفه تربیت فرزندان و عروج همسر توسط زن صورت می‌پذیرد. آن‌ها به خوبی پی برده‌اند که اگر جایگاه زن تزلزل کند به راحتی به اهداف خود دست پیدا خواهند کرد.  

استاد ارتباط عاشقانه و خداپسندانه با همسر را از بارز‌ترین نشانه‌های ایمان و علاقه به خاندان عصمت و طهارت (ع) دانست و فرمود: یکی از مصادیق ارتباط، ارتباط کلامی است که در قرآن و روایات بسیار به آن اشاره شده است. نحوه برقراری ارتباط کلامی از عواملی است که در ایجاد تفاهم، نقشی تعیین کننده دارد. هر واژه یا کلمه‌ای دارای نوعی بار روانی و عاطفی است و تاثیرات مسلم و پایداری را بر شنونده بر جای می‌گذارد. یک ارتباط کلامی موفق، رابطه‌ای است که بر رشد و شکوفایی و شادابی فضای خانه بیفزاید.

سپس استاد به بیان مهارت‌های ارتباط کلامی در سیره اهل بیت پرداخت. ایشان  مهرورزی و استفاده از کلمات محبت‌آمیزرا اولین مهارت کلامی معرفی کرد و اظهار داشت:

مهرورزی، از زیباترین آموزه‌‏های اخلاقی است که نقش سازنده و مؤثری را برای گرایش انسان‌ها به یکدیگر ایفا می‏کند و در بسیاری از موارد ارتباطات را صمیمی‌‏تر کرده و آتش کینه‌‏ها و اختلافات را خاموش می‌‏سازد.

از روایات چنین استفاده می‌شود که؛ محبت و دوست داشتن دیگران در دل کافی نیست، بلکه باید این علاقه قلبی را ابراز کرداز همین‌رو پیامبر عظیم الشان اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرموده است: مردی که به همسرش بگوید: تو را دوست دارم، این جمله هرگز از دل او خارج نخواهد شد.

 از روایات استفاده می‌شود که زن باید برای ایجاد محبت از واژه‌های اقتدار آمیز استفاده کند مانند: من به تو افتخار می‌کنم.

دومین مهارت کلامی را خوب صدا زدن همسر معرفی کرد و فرمود:

شکل مخاطب قرار دادن زوجین نیز در پایداری و پرنشاطی زندگی حائز اهمیت است. صدا زدن، آغاز ارتباط کلامی و زمینه‌ساز یک ارتباط عاطفی سالم و سازنده یا ارتباطی سرد و پرتنش است. ایشان به زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها و امام علی علیه السلام اشاره کرد و فرمود: در حدیث کسا این ارتباط به خوبی ترسیم شده است حضرت چند واژه عاطفی به کار بردند مانند: السلام علیک یا ولدی و یا قرة عینی و ثمرة فوادی. استاد اظهار داشت: اگر به دنبال عشق در زندگی هستید باید به سراغ سیره اهل بیت بروید توجه داشته باشید وقتی حضرت زهرا همسر خود را صدا می زد می فرمود: رُوحی لروحِکَ الْفِداءُ و نَفْسی لِنَفْسِکَ الْوِقا یا اَبَالحَسَنْ اِن کُنْتَ فی خیرٍ کُنْتُ مَعَکَ و اِنْ کُنْتَ فی شَرٍّ کُنْتُ مَعَک.علی جان، جانم فدای جان تو و جان و روح من سپر بلای جان تو. یا اباالحسن! همواره با تو خواهم بود؛ اگر تو در خیر و نیکی به سر می بری، با تو خواهم زیست و اگر در سختی و بلاها گرفتار شدی، باز هم با تو خواهم بود.

 از دیگر ارتباطات کلامی تعریف و تمجید از همسر رابیان کرد و  فرمود: زوجین نباید روی نکات منفی تکیه داشته باشند تحسین یکی از شاه کلیدهای همسر‌داری  است که چه در حضور و چه در غیاب باعث ایجاد محبت در زندگی می‌شود.

روزی پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله)، پس از عروسی علی (علیه السلام) و فاطمه (سلام الله علیها)، از امیرمؤمنان (علیه السلام) پرسید:  فاطمه را چگونه همسری یافتی؟

علی (علیه السلام) گفت: «نِعْمَ الْعَوْنِ عَلی طَاعَةِ اللهِ» «یاری کننده ای نیک، در راه اطاعت خداوند».

آنگاه رو به دخترش کرد و پرسید:  شوهرت را چگونه یافتی؟ فاطمه (سلام الله علیها) گفت: خیر بعل«او را بهترین شوهر دیدم»

 

استاد شوخی کردن را یکی دیگر از مهارت‌های کلامی معرفی و بیان داشت:
نمک زندگی کلمات دلنشین، شوخی و بذله گویی‌های آرام‌بخش است. رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)فرمود: هر بازیو سرگرمی، باطلو نارواست مگر بازی و شوخی با همسر که عملی مستحباست.
انجام این ارتباط کلامی در بین زوجین  باعث می‌گردد بار زندگی را سبک و خستگی را از جانو تن همدیگر بیرون آورند همانطور که مولا امام علی علیه السلام می‌فرمود: هر وقت به خانه وارد می‌شدم با دیدن زهرا  تمام غصه های از من برداشته می‌شد.


ایشان در ادامه ذکر مهارت‌های کلامی به ذکر سلام پرداخت و بیان داشت:  که «سلام» از اسماء الهی است

حضرت امیرالمومنین (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «نرمش در سخن، و گویا و رسا سلام کردن یکی از عبادت‌ها است.» با انجام این دستور، می توانید فضای خانه را بهشتی کنید.

در پایان استاد به بیان معرفی چند کتاب و مقاله پیرامون مطلب پرداخت.  این نشست مورد استقبال طلاب قرار گرفت.

 

 

 

 

 

 

 


 

    نمايش اخبار

    دوره مهارت نویسندگی خلاق
    چهارشنبه ۵ مهر ۱۴۰۲

    دوره مهارت نویسندگی خلاق

    برگزاری جلسه دفاعیه
    پنجشنبه ۳۰ شهريور ۱۴۰۲

    برگزاری جلسه دفاعیه

    جلسه دفاعیه
    یکشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۲

    جلسه دفاعیه

    نشست علمی با محوریت عاشورا
    شنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۲

    نشست علمی با محوریت عاشورا

    بازدید از کتابخانه
    چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲

    بازدید از کتابخانه

    کارگاه موضوع یابی
    شنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۲

    کارگاه موضوع یابی

    کارگاه موضوع یابی
    شنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۲

    کارگاه موضوع یابی

    قفسه گردانی کتابخانه
    سه شنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۲

    قفسه گردانی کتابخانه

    نشست معرفی کتاب
    چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۲

    نشست معرفی کتاب

     ژورنال کلاب
    چهارشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۲

    ژورنال کلاب

    کارگاه طرحنامه‌نویسی
    سه شنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۲

    کارگاه طرحنامه‌نویسی

    نشست مبانی نظری پول شویی
    دوشنبه ۱۷ دى ۱۳۹۷

    نشست مبانی نظری پول شویی

    جلسه اخلاق
    چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۷

    جلسه اخلاق

    مهلت ارسال چکیده مقالات همایش
    پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷

    مهلت ارسال چکیده مقالات همایش

    خبر تصویری
    یکشنبه ۲۵ شهريور ۱۳۹۷

    خبر تصویری

    دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۷

    همایش ملی روش پژوهشی

    دوشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۶

    تمدید مهلت ارسال آثار همایش